Insan bedeni mukemmel diyebilecegimiz bir kusursuzluk da tasarlanmistir. Anne karnindan cikip, cigerlerini ilk defa havayla dolduran bebek, dunya yasamina ilk seslendiginde, diyafram adalesini yuksek kapasiteyle kullanmasi sayesinde el kadar bedeniyle butun hastaneyi cinlatacak kadar ses seviyesine ulasir. Daha sonra yasam boyunca yanlis kullanilma veya hic kullanilmama yuzunden zayiflayan diyafram adalesi, yaratimin orijinal kusursuz yapisindan uzaklasir. Korku, endise, rekabet dunyasinda sol beyin kullanimi gerektiren bir egitim sisteminin etkisiyle cocuk alt solunumndan ust solunuma gecer ve diyafram adalesi erginlikten sonra kullanilmama nedeni ile zayiflar. Nefes egitimi cocugun zamanla kaybettigi diyafram adalesi ve bozulan nefes alisverislerini yeniden orijinal durumuna getirerek duygu, dusunce, bilincalti ve fizik bedenleri uzerinde iyilesmeler saglar.
Calisma neler iceriyor?
Nefes teknikleri, cocuklara erken yasta ogretildigi ve duzenli bir sekilde yaptirildigi zaman cok sey kazandirir. Cocuklar daha sakin olmayi, dengeyi, uyumu, huzuru, kendilerini taniyip, kendilerine guvenmeyi ogrenirler. Nefes Calismalari cesitli zihinsel ve fiziksel rahatsizliklara karsi onleyici bir faktor olusturur. Nefesle calismanin en onemli ozelligi eglenceli olmasidir. Cocuklar balon sisirme, suya ufleyerek kopuk cikarma, cam bugulandirma, birbirlerine ufleyerek ruzgar yapma, nefes tutma gibi bir cok oyunlar oynayip, sarkilar soylerken cok eglenirler. Arkadaslariyla ortak seyler paylasarak sadece kosulsuz sevgi hissettikleri bir Nefes egitimi cocuklar icin cok yararlidir.
Hangi yas grubundaki cocuklarla nefes calisilir? Baslamak icin uygun yas kactir?
4 yasindan itibaren her yas grubuna Nefes egitimi verilebilir. 6-7 yas, bedensel ve zihinsel olarak Nefes Teknikleri ile ilgilenmesi icin idealdir. Cocuga Nefesi ile ilgili farkindalik ne kadar erken baslatilirsa o kadar iyi olur.
Aileler en cok hangi nedenle cocuklarina Nefes egitimi aldiriyor?
Aileler daha cok Cocuklarinin hiperaktive, kekemelik, dikkat daginikligi, motivasyon eksIkligi, ogrenme zorlugu, imtihan heyecani gibi sorunlari cozmek, okul ve aile ortaminda sosyal basari, yasamla uyum ve denge saglatmak icin cocuklarina nefes egitimi aldiriyorlar.
Cocuklar icin uyarlanan nefes calismasinda ozel araclara ihtiyac var mi?
Hayir, Kullanilan araclar genellikle cocuklarin oynadiklari siseden su icilen pipet, ayna veya balonlar gibi oyuncaklardir. Yerde sirt ustu yatmalari gerektiginde yere serilen matlar, derin gevseme icin gozlerinin kapali olmasi gerektiginde de kumas goz bantlari kullaniliyor.
Nefes Egitiminin cocugun yasamina katkisi nedir?
Nefes Egitiminin cocugun yasamina katkisi inanilmaz olcudedir. Nefesini kontrol etmeyi basaran cocuk belli konu uzerine ilgi olusturabilmeyi ve dikkatini yogunlastirabilmeyi ogreniyor. Olaylar karsisinda daha olgun hareket edebiliyor, sessizlik ve sakinligini koruyabiliyor. Yasami tanimlarken dogru rehberlik aliyor. Bu da potansiyellerini ortaya cikararak hayat amacinin belirlenmesine yardimci oluyor. Daha kolay ogrenme, yeniliklere acik olma, olumlu dusunce, yasami tanima ve dengeleme acisindan faydali.
Cocuklarda Nefes calismalari nasil gerceklestiriliyor?
Cocuklarda Nefes calismalari genellikle 5 bolumden olusuyor. Ilk bolumde bolumde cocugun anlayacagi sekilde nefes Nefesi dogru kullanmanin yararlari anlatiliyor. Ikinci bolumde bir olay anlatilarak nefes hikaye ediliyor. Ucuncu bolumde nefes calismalari ikili ve toplu olarak oyunlarin icine serpistirilerek kurgulaniyor. Dorduncu bolumde sirt ustu yatip gozler kapattirilarak bir nefes meditasyonu ile topraklama ve hayal gucunu gelistirme amaclaniyor. Son bolumde beraber sarkilar soyleterek nefes kullanimini en guzel hale getirmek amaclaniyor.
Hiperaktif ve uyumsuzluk sorunu yasayan cocuklarda nefes calismalari ise yariyor mu?
Evet, ise yariyor. Topluma uyum ve adaptasyon sorunu yasayan, kendini degersiz ve yetersiz hisseden ozellikle kekeme cocuklar uzerinde cok etkin fayda sagliyor. Sabirsizliklari, devamli hareket halinde olmalari ve gereksiz heyecanlari yuksek oranda iyilestiriliyor.
Cocuklar ne sIklikta Nefes calismalari yapmali?
Baslangic icin haftada 1 ya da 2 kez yeterli olabilir. Yas grubuna bagli olarak 15-20 dakikadan baslayarak daha uzun sureli calismalara gecilebilir. Bir sure sonra nefesin devamlilik kazanmasi ve cocugun kontrol edilmedigi zamanlarda da dogru nefes almaya devam etmesi amaclanir.
Nefes calismalari nerelerde yapilabilir?
Kucuk cocuklar icin en uygun yer cocuk yuvalari, kulupleri ve okullar daha uygun olmakla beraber, Nefes calismalari uygun olan her yerde yapilabilir. Okullarda yapilan calismalarda ders oncesi ilgi ve dikkat yogunlugu olusturmasi acisindan cok yararli oluyor. Evde yapacaklari calismalarda ebeveynlerin esliginde ve onlarla birlikte yapilmasi bircok acidan daha uygundur. Anne babalarin cocuklariyla kaliteli zaman gecirmeleri icinde uygun bir ortam olusturur.
Sizin cocuklarla yaptiginiz nefes calismalari var mi?
Evet, var. Maltepe Nefes Okulumuzda birbirine yakin yas grubunda olan cocuklarla calismalar yapiliyor. Bu anlamda 3 farkli grup olusuyor. Nefes Egitmenlerimiz 3-6 arasi 7-10 yas arasi ve 11- 16 yas arasi cocuklarla farkli calismalar yapiyorlar. Isterlerse anne babalarda calismalara katilabiliyorlar.
Mustafa Kartal
|